Moventia és l'operador del Tramvía de Barcelona: Trambaix i Trambesòs

Història de l'adjudicació

El tramvia va ser durant molts anys un sistema de transport molt important de la ciutat de Barcelona, i va funcionar durant gairebé un segle. La primera línia, entre el plànol de la Boqueria i els Josepets, on ara està la plaça de Lesseps, va entrar en servei el 27 de juny de 1872. El seu aspecte era molt diferent al Tram que avui circula per la ciutat, perquè la seva tracció no era elèctrica sinó animal. Aviat van arribar els tramvies de tracció a vapor que els van permetre tenir més capacitat, però no va ser fins a 1899 quan van aparèixer els primers tramvies moguts per l'energia elèctrica. La millora va ser notable perquè van guanyar autonomia i velocitat. Durant els anys següents es van electrificar totes les línies i el tramvia va prendre una gran rellevància a la ciutat.

Durant el primer terç del segle XX, el tramvia va viure el seu moment d'esplendor però posteriorment va començar un lent però constant descens, perquè la infraestructura viària estava fortament condicionada pel tràfic rodat configurant un espai públic d'escassa qualitat. A poc a poc les línies de tramvia van ser sent substituïdes per autobusos. El tramvia va ser perdent prestigi fins que el 18 de març de 1971 Porcioles va signar un document per desmantellar aquest mitjà de transport de la ciutat. Es van suprimir els últims tramvies de la xarxa de Barcelona, si bé encara va quedar en servei el Tramvia Blau del Tibidabo, una línia privada i de caràcter turístic, que mai ha deixat de funcionar.

Malgrat haver desaparegut de la xarxa viària, el tramvia es va mantenir viu en la memòria dels barcelonins. Alguns fets van ajudar com les vies que durant molts anys van romandre pels carrers de la ciutat o la històrica vaga de 1951 que molts ciutadans guarden encara ala memòria.

Després d'anys de treball en la pacificació del tràfic i la millora de l'espai públic, a principis del segle XXI, es va posar sobre la taula la possibilitat de recuperar el tramvia a la ciutat de Barcelona, llavors tots els serveis de transport públic que hi havia a la ciutat eren gestionats bàsicament per empreses de titularitat pública. L'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona va decidir convocar a concurs la gestió d'aquest mitjà de transport per a què fos gestionat per una empresa privada.

Moventia, encara que en aquest moment Sarbus, va entendre la proposta com una oportunitat quan en 1992 l'Entitat Metropolitana del Transport va convocar el primer concurs d'idees per a la construcció, finançament i explotació del tramvia, que havia d'unir l'avinguda Diagonal amb Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat, ens presentem i vam ser guanyadors ex aequo.

En 1996 i 1997 es va decidir fer una prova pilot, entre la plaça Francesc Macià i l'avinguda Diagonal a l'altura de l'avinguda Carlos III. Així doncs, quan l'administració pública va prendre la decisió en ferma de retornar el tramvia a la ciutat de Barcelona, Moventia, a través d'una de les seves societats, va entrar a formar part d'un dels grups que es presentaria al concurs.

El grup que es va conformar estava constituït per diverses societats, com les constructores d'obra civil FCC, Comsa i Acciona Infraestructures, el fabricant dels tramvies Alstom, les empreses financeres Banc Sabadell i Société Genérale i els operadors de transports Detreni Moventia amb Sarbus. En resultar guanyadors, el grup es va fer càrrec de tot el procés, des de la planificació i la construcció fins a l'operació.

Actualment, i després de diferents canvis accionarials, les empreses accionistes de referència a les societats del Tramvia Metropolità del Baix Llobregat i del Besòs són Alstom, Globalvia i Moventia.

 

La xarxa: Trambaix i Trambesòs

La xarxa del Trambaix, que enllaça Barcelona amb el Baix Llobregat, es va inaugurar el dia 3 d'abril de 2004. Avui, el seu servei arriba a les poblacions de l'Hospitalet, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat, i té un recorregut de 15,1 km i 29 parades.

La xarxa del Trambesòs, que enllaça Barcelona amb la zona del Barcelonés Nord, es va completar el 14 de juliol de 2004 amb quatre noves parades. Actualment ofereix connexió entre les poblacions de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona al llarg d'un recorregut de 14,1 km i 27 parades.

Entre els projectes de futur està el d'enllaçar el Trambaix i el Trambesòs per l'avinguda Diagonal.

Sabies que...

Tots els tramvies del Trambaix i el Trambesòs s'han fabricat al Centre Industrial de Alstom a Santa Perpètua de Mogoda.

I que avui el tramvia és un dels serveis de transport públic de la ciutat de Barcelona millor valorats pels usuaris i que actualment té 41 combois que donen servei a uns 24 milions de passatgers a l'any.

Cap

Movento - Els nostres serveis

Cap

Moventis - Els nostres serveis